top of page

Besöksupplevelser
i Herrgården

Upplev herrgården och dess historia. Vandra runt, upptäck och dröm dig tillbaka till en svunnen tid. Lär känna själarna från förr och lyssna till deras berättelser med en vandring genom mörka källarvalv!  Njut av Trillers keramiksamling och förundras över deras hantverksskicklighet.

Allt för en och samma entréavgift. 

En resa i tid och rum.jpg

En resa i tid och rum

En resa i tid och rum tar besökaren genom herrgårdens salar med en spännande historisk ljudvandring. Ciceron är brukspatron Per Adolf Tamm som fick bruket i arv av sin moster på 1800-talet och berättar på ett levande sätt om Österbybruks historia, svensk historia, herrskapsliv, leverne, fest och storslagna besök. För en komplett och spännande upplevelse besök också källaren och Gammelnådans hemlighet.

Länk till biljettköp

Historiska köket.JPG

Historiska köket

Köket från 1780 då herrgården stod färdigbygg har nu återuppstått med möbler, hyllor och husgeråd. Även utvalda delar av porslinet som beställdes inför furstebesöket 1838 med hedersgästerna tsarevich Alexander från Ryssland och Sveriges kronprins Oskar finns nu att beskåda.

 

Historiska köket knyter ihop den museala gestaltning En resa i tid och rum och vandringen i källaren med Gammelnådans hemlighet till en historisk mångfacetterad och spännande besöksupplevelse.

Länk till biljettköp

Gammelnådans hemlighet 2_edited.jpg

Gammelnådans hemlighet

På din vandring genom de mörka gångarna möter du osaliga andar som smeden som sålt sin själ till djävulen, brukspatron Gammel-Tammen med hans gåtor och den sorgsna baronessan de Besche. Och någonstans i mörkret väntar Gammelnådan, den elaka husfrun, med sina klirrande nycklar. Men vad är det som håller henne kvar? Vad är det för en hemlighet hon gömmer?

Länk till biljettköp

Triller.jpeg

Trillers keramiksamling

År 1935 brände Erich och Ingrid Triller sitt första stengods i verkstaden i Tobo där

de verkade fram till 1972. Ett livsverk var då avslutat, som satt outplånliga spår

i det svenska konsthantverkets historia. Makarna Triller var pionjärer inom studiokeramik, så som dagens keramiker nu arbetar.

Utställningen i herrgårdsbyggnaden visar delar av makarna Triller´s verkstad tillsammans med ett allsidigt utbud av föremål och verktyg från deras verksamhet. Paret Triller blev kända för deras perfektionism med en exakthet i form och glasyr vilket grundlades tack vara deras fokus på detaljer och minutiös dokumentation.

Länk till biljettköp

bottom of page