Österbybruk 5.jpg
Promenad i parken med herrgårdsfolk FOTO
Östrbybruks herrgård ovanifrån.jpg

Österbybruks herrgård

– Ett kulturcentrum i vacker bruksmiljö med spännande historia!

I Uppland ligger denna vackra herrgård. I närheten av Uppsala, Gävle och Stockholm hittar du en liten oas av brukshistoria som tar dig från 1500-tal till 1900-tal. Herrgården är beläget vackert vid vattnet och i parken har en magnifik allé av lindar vuxit sig ståtliga. Vandra runt på egen hand och upplev herrgård och park. Ett trevligt utflyktsmål för både barn och vuxna .Kom och besök något av alla musikevenemang. Under lågsäsong erbjuder vi bokade guidningar och visningar av våra permanenta utställningar samt spökvandring.

 
 
Picknick med familjen_edited.jpg

Sommar på herrgården

Unna dig lite egen tid , med familj eller i vänners lag.  

Vandra runt i vacker rofylld och historisk miljö, besök utställningar, butiker, gå en guidetur, koppla av med en härlig lunch på café eller värdshus. Öppettider tisdag - söndag 11:00 - 16:00 fram till 21/8. Herrgårdsbutiken för köp av guideturer och utställningar öppnar 10:30. Guideturer fredag - söndag kl.11:00 & 14:00.  Varmt välkomna till vackra Österbybruks herrgård.

Utställningar 3_edited.jpg

30 juni 21(28) augusti

Utställningar

Sommarens utställningar är en inspirerande anledningar till att besöka Österbybruks herrgård i sommar.

I herrgårdsbyggnaden kan du besöka utställningen om paret Triller som var pionjärer inom studiokeramik, En resa i tid och rum tar besökaren runt på en historisk vandring som kan följas av ett spännande besök i källaren med Gammelnådans hemlighet.

Föreningen Konskraft firar med utställning ENERGI 20 års jubileum. 22 konstnärer från Konstkraft och inbjudna har skapat en fantastisk samling verk i Ånghammaren. Onsdag - söndag kl. 11 - 16 fram till 28 augusti.

 
Sensommarfestival_edited.jpg

26-28 augusti

Mats Bergströms "Sensommarfestival" 

I dagarna tre kommer vi kunna njuta av ett stjärnfall med välkända artister.

På programmet förutom Mats Bergström (Mats) själv kommer mästerpianisten Staffan Scheja framföra Wilhelm Stenhammars pianofantasier samt Chopins 24 preludier fredag kl.18.

Den mycket efterfrågade sopransångerska Kerstin Avemo och Mats kommer på lördag kl.15 tolka sånger och arior under rubriken ”Letters from composers”.

Magnus Lindgren hyllad jazzmusiker tar ut svängarna tillsammans med Mats i klassiska stycken, brasiliansk bossa-nova och egna kompositioner på temat ”Lekfullt och seriöst” lördag kl.18 

Amanda Ginsburg belönad med bl.a. Grammis och Olle Adolphson-stipendium kommer med Mats ackompanjemang sjunga ett knippe Olle Adolphsons visor samt egna låtar söndag kl.15. 

Sensommarfestivalen avslutas med att violinisten Lisa Rydberg och organisten Gunnar Idenstam spelar ”Bach på svenska” Duons skivor har uppnått en kultstatus som nästan bara kan jämföras med Jan Johanssons ”Jazz på svenska”.

Biljettpris 300 kr/konsert.

Festivalpass, alla fem konserterna för 1200 kr, kan köpas hos Qeptas Antika, Långgatan 7, Österbybruk, telefon 070-573 99 77

 
Herrgårdsfolk 2 FOTO David Nyman.jpg

Guidningar och upplevelser i sommar

Här hittar du alla bokningsbara event och guideturer. Biljett för guidning via bokningslänk eller direktköp i herrgårdsbutiken. För övriga tider och bokning av större grupper vänligen kontakta oss med förfrågan via telefon eller mejl.

 
Logo Österby Marknader_edited.jpg

20-21 augusti

Hantverksmarknad

Välkommen till en marknad i anrik miljö och som kännetecknas av kvalitet, aktivitet och hållbarhet. Ursprungligen handlade marknaden mest om ull - men har nu breddats även till många andra hantverk. Nu i augusti välkomnar vi till vår brukshistoriska kultur i och kring Österbybruks Herrgård alla goda hantverkare och besökare till en marknad med varierande hantverk plus annat att se och göra.
Öppettider lördag - söndag 10:00 - 16:00

Gårdsspöket Gammel Tammens gåta.JPG

Fram till den 28 augusti

Gammel Tammens gåta

Nu behöver gårdsspöket hjälp igen!

Österbybruks gårdsspöke har en 200 år gammal gåta som barnen kan hjälpa henne att lösa. Samtidigt berättar spöket om platsen och dess historia. På sex platser runt om på herrgårdsområdet sitter skyltar med QR-koder som tar besökaren runt på  Gammel-Tammens gåta. På varje plats finns en uppgift att lösa som ger en bokstav i gåtans svar. Allt som behövs för att lyssna och lösa gåtan är en karta, en telefon eller surfplatta med internet och en penna. Karta till Gammel-Tammens gåta finns att köpa i Herrgårdsbutiken belägen mitt på stallängan, öppettider tisdag-söndag 11-16. Med kartans hjälp går det sen att lyssna och gå rundan när som helst på dagen och på egen hand. Lite äldre barn kan lyssna ensamma, yngre barn tillsammans med en vuxen. Passar bäst för barn 5-10 år

 

Hyra herrgården

Herrgården erbjuder lokaler för konferens, bröllop, fest och kickoff. Här finns flera alternativ
för att skapa en unik inramning och upplevelse för ett privat eller offentligt evenemang.
Herrgårdsområdet är också en fantastisk plats för utomhusmarknader och mässor
plus inomhus i den gamla och stora industribyggnaden Ånghammaren.

 
orangeritradgard_2.jpg

Orangeriet

I Orangeriträdgården odlas
allt från gamla nästan
bortglömda arter av blommor
och grönsaker till de
som finns i handeln idag.
I gamla tider tjänstgjorde
Orangeriträdgården som
skafferi åt Herrgården.

IMGL1096.JPG

Byggnader

Österbybruks Herrgård består av ett tiotal byggnader. Här hittar du världens enda intakt bevarade vallonsmedja och på Stallbacken kan du besöka ett vagnsmuseum, café och Klensmedjan. Promenera runt och se byggnader från 1700-talet och försvinn in i en svunnen tid!

Gammeltammen.jpg

Äta & bo

Wärdshuset Gammel Tammen erbjuder både mat och boende. Vandrarhemmet Annexet har tio stycken dubbelrum med trevlig atmosfär och på Bistro Jernet finns både fika, mat och annat gott. På bara 15 minuters promenadavstånd finns även Simbadets camping.

Byggnadsvårdsläger_edited.jpg

Kurser

På herrgården erbjuds kurser i byggnadsvård. Fokus ligger på hantverket och har kopplingar till det omfattande arbetet på herrgården.

 
Picknick i parken 3-2.jpg

Utforska naturen i området

Vandra kulturstråk eller gå på äventyr i
Florarna, testa MTB-spåret

 

Nyhetsbrev

Missa inte vad som händer, prenumerera på nyhetsbrev från Österbybruk Herrgård via e-post.

Tack för ditt meddelande!

 

Följ oss på Facebook & Instagram