top of page

Museum / Utställningar

På området hittar du ett vagnsmuseum, en vallonsmedja och inne i herrgården visas en keramikutställning om paret Triller samt en historisk tur genom ett antal av herrgårdens rum. 

För utställningarna inne i herrgården krävs biljetter och köps på plats. Se även öppettider. 

En resa i tid och rum.jpg

En resa i rum och tid

– Bruket, herrgården och människorna

Välkommen till en spännande historisk ljudvandring i Österbybruks herrgård. Er ciceron är brukspatron Per Adolf Tamm som fick bruket i arv av sin moster på 1800-talet och berättar på ett levande sätt om Österbybruks historia. Resan startar med Gustav Vasa och Dannemora gruva i slutet av 1500-talet, sen vidare genom herrgårdens rum och historien om alla bruksägare, brukets betydelse i svensk historia, herrskapsliv, leverne, fest och storslagna besök. Vandringen avslutas i det historiska köket från sent 1700.

Triller.jpeg

Triller

Från lera till keramik

År 1935 brände Erich och Ingrid Triller sitt första stengods i verkstaden i Tobo där de verkade fram till 1972. Ett livsverk var då avslutat, som satt outplånliga spår i det svenska konsthantverkets historia. Makarna Triller var pionjärer inom studiokeramik, så som dagens keramiker nu arbetar.


Utställningen i herrgårdsbyggnaden visar delar av makarna Triller´s verkstad tillsammans med ett allsidigt utbud av föremål och verktyg från deras verksamhet. Paret Triller blev kända för deras perfektionism med en exakthet i form och glasyr vilket grundlades tack vara deras fokus på detaljer och minutiös dokumentation.

IMGL1096.JPG

Vallonsmedjan

Smedjan är den enda bevarade av sitt slag med anor från 1600-talet.

Vid dammens utlopp ligger Vallonsmedjan, den gamla vatthammaren, byggd med två härdar enligt vallonsmidets principer. Den slutgiltiga utformningen fick smedjan under 1700-talet. Smedjan är öppen för eget besök under våra öppettider.

Vagnsmuseum.jpg

Från prinsessvagn till vardag

I vagnsmuseet finns en samling vagnar för alla tillfällen. Dröm dig bort och upplev en svunnen tid långt bortom dagens transportmedel och trafik. Museet är öppet för eget besök under våra öppettider.

lantbruksmuseet.jpg

Lantbruksmuséet

En unik historiks samling.

I museet finns en unik samling av olika traktorer, maskiner och lantbruksredskap.
Kontakta oss om visning önskas.

bottom of page