top of page

Museum / Utställningar

På området hittar du ett vagnsmuseum, en vallonsmedja och inne i herrgården visas en keramikutställning om paret Triller samt en historisk tur genom ett antal av herrgårdens rum. 

För utställningarna inne i herrgården krävs biljetter och köps på plats. Se vidare öppettider. 

En resa i tid och rum.jpg

En resa i rum och tid

– Bruket, herrgården och människorna

Välkommen till en nyöppnad och spännande historisk ljudvandring i Österbybruks herrgård. Er ciceron är brukspatron Per Adolf Tamm som fick bruket i arv av sin moster på 1800-talet och berättar på ett levande sätt om Österbybruks historia. Resan startar med Gustav Vasa och Dannemora gruva i slutet av 1500-talet, sen vidare genom herrgårdens rum och historien om alla bruksägare, brukets betydelse i svensk historia, herrskapsliv, leverne, fest och storslagna besök

Triller.jpeg

Triller

Från lera till keramik

År 1935 brände Erich och Ingrid Triller sitt första stengods i verkstaden i Tobo där de verkade fram till 1972. Ett livsverk var då avslutat, som satt outplånliga spår i det svenska konsthantverkets historia. Makarna Triller var pionjärer inom studiokeramik, så som dagens keramiker nu arbetar.


Utställningen i herrgårdsbyggnaden visar delar av makarna Triller´s verkstad tillsammans med ett allsidigt utbud av föremål och verktyg från deras verksamhet. Paret Triller blev kända för deras perfektionism med en exakthet i form och glasyr vilket grundlades tack vara deras fokus på detaljer och minutiös dokumentation.

IMGL1096.JPG

Vallonsmedjan

Smedjan är den enda bevarade av sitt slag med anor från 1600-talet.

Vid dammens utlopp ligger Vallonsmedjan, den gamla vatthammaren, byggd med två härdar enligt vallonsmidets principer. Den slutgiltiga utformningen fick smedjan under 1700-talet. Smedjan är rustad och regelbundet låter vi smedjans hammare få liv och smida.

Vagnsmuseum.jpg

Från prinsessvagn till vardag

I vagnsmuseet finns en samling vagnar för alla tillfällen. Dröm dig bort och upplev en svunnen tid långt bortom dagens transportmedel och trafik.

lantbruksmuseet.jpg

Lantbruksmuséet

En unik historiks samling.

I museet finns en unik samling av olika traktorer, maskiner och lantbruksredskap.

Museum: Tjänster
bottom of page