top of page

Se & göra

Utforska våra olika museum, gå en guidad tur, njut av god mat, delta på ett kulturevenemang eller fynda bland hantverk, antikt och återbrukat. Du spenderar enkelt en dag på herrgårdsområdet.

Hushållerskan FOTO David Nyman.jpg
Vår i Österbybruk.jpg
Opera300x300px.png

Museum / utställningar

Titta in i vagnsmuseet, vallonsmedjan, herrgården och hos hembygdsgården och lär dig mer om bruket och dess historia.
Se utställningarna i herrgården En resa i tid och rum, Historiska köket och Triller - från lera till keramik

Parken & trädgården

Ta en promenad eller slå dig ned med en picknick i den vackra herrgårdsparken där lindarna vuxit sig mäktiga. Bredvid parken finns orangeriet med trädgård. Där kan du, handla plantor, blommor och grönsaker eller gå på en guidad tur om läkeörter och annat.

Evenemang

Året runt sker olika evenemang på området som utställningar, konserter, teater och mässor. Årligen spelar Jernets fångar i smedjan och på herrgårdsområdet hålls bland annat en Gille- & nyckelharpsstämma, en Vallonbruksvecka och en mycket välbesökt Ullmarknad. Eventhallen Ånghammaren gästas av både konstutställningar och konserter.

Guidningar

Östrbybruks herrgård 2020-07-09 (10).jpg
Axel Jungstedt -Upp och ner i gruvan.jpg

Bruket & Herrgården

Välkommen till en fascinerande resa genom historien. Här  producerades smide redan i Gustav Vasas hytta på 1500-talet och guideturen går via herrgårdens salar och sen vidare till världens enda bevarade vallonsmedja. Vi berättar om bruksägare och om valloner som invandrade på 1600-talet och deras vallonsmide. Hur Österbybruk och herrgårdsområdet utvecklades till att bli ett av de största och mest framgångsrika järnbruken i Sverige. Du får se smedjan komplett med verktyg och stångjärn med avslutande tur till den gamla smedbostaden.

Tisdag till söndag från den 27 juni - 20 augusti kl. 13. Biljetter i herrgårdsbutik eller boka på förhand.

Dannemora Gruva

Upplev den hisnande känslan av att se ner i de gamla gruvschakten där människor arbetat sig ner genom hundratals år. Under den guidade turen tittar vi bland annat ner i Europas största dagbrott Storrymningen.
Hör berättelserna om det farliga och hårda arbetet i berget och kampen mot vattnet. Guiden berättar om gruvans månghundraåriga historia och varför "Född i Dannemora dömd till döden" var ett välkänt talesätt hos gruvarbetarna. Vi besöker gruvmuséet med spännande utrustning från olika tidsperioder och tid ges till att se den unika Mineralsamlingen.

Lördag och söndag från den 1 juli - 20 augusti. Biljettköp på plats eller boka på förhand.

20200701_142048_edited_edited.jpg
DNJ_5689_edited.jpg

Guidad tur på egen hand

Passar inte tiderna för våra guideturer finns på herrgårdsområdet skyltar utplacerade där du med hjälp av mobil och QR kod kan se olika filminspelade guidningar. Du hittar dem vi herrgården, kyrkan, stallbacken, orangeri, herrgårdsparken och vallonsmedjan. 


Mineralmuseet

Mineraler Mineraler, bergarter och fossiler
– Välkommen in i stenrikets spännande värld. Mineralmuseet ligger vid stora parkeringen Dannemora gruva där även guidade turer utgår ifrån. Vackra ädelstenar, en falsk diamant, fluorescerade mineral, fossiler, massivt bly och ovanliga stenar från Grönland, Kolahalvön och Värmland – är några exempel på vad du kan se i Mineralmuseet. Länk: Läs mer och öppettider.

Dagsutflykt för hela familjen

Njut av herrgården på egen hand med en pickning i parken med spännande omgivningar. Lek på stallbacken eller gå en ljudvandring med hjälp av karta och lös gårdsspökets gåta. Besök herrgårdens källare och möt röster från förr.

Picknick i parken barnen leker_edited_edited.jpg
1080x1080 Gammelnådan (1)_edited.jpg
Gårdsspöket Gammel Tammens gåta.JPG
nature-2090739_1920.jpg
bicycle-1872682_1920.jpg

Upptäck Österbybruk
och naturen

Runt om herrgården finns fina vandringsleder och kulturstigar. Strax norr om Österbybruk finns naturreservatet Florarna och strax söder om ligger Andersby ängsbackar. Dessutom finns Mountainbike bana, sjöar för paddling, fiske och bad.

Shopping

På området finns herrgårdsbutik och info point,  antikhandel, hantverksbutiker, second hand, återbrukat och lokalproducerade varor.

Gammeltammen.jpg

Äta gott

Gammel Tammen och Bistro Jernet serverar mycket gott. Dessutom hittar du en glassbar i Österbybruks centrum ett stenkast från herrgårdsområdet.

70563302_2426080584313752_19830416338426

Upptäck mer av Vallonbruken!

Besök brukens gemensamma sida

bottom of page