top of page

Se & göra

Utforska våra olika museum, gå en guidad tur, njut av god mat, delta på ett kulturevenemang eller fynda bland hantverk, antikt och återbrukat. Du spenderar enkelt en dag på herrgårdsområdet.

Hushållerskan FOTO David Nyman.jpg
Vår i Österbybruk.jpg
Opera300x300px.png

Museum / utställningar

Titta in i vagnsmuseet, vallonsmedjan, herrgården och hos hembygdsgården och lär dig mer om bruket och dess historia.
Se utställningarna En resa i tiden och Triller - från lera till keramik

Parken & trädgården

Ta en promenad eller slå dig ned med en picknick i den vackra herrgårdsparken där lindarna vuxit sig mäktiga. Bredvid parken finns orangeriet med trädgård. Där kan du, handla plantor, blommor och grönsaker eller gå på en guidad tur om läkeörter och annat.

Evenemang

Året runt sker olika evenemang på området som utställningar, konserter, teater och mässor. Årligen spelar Jernets fångar i smedjan och på herrgårdsområdet hålls bland annat en Gille- & nyckelharpsstämma, en Vallonbruksvecka och en mycket välbesökt Ullmarknad. Eventhallen Ånghammaren gästas av både konstutställningar och konserter.

Se & göra: Projekt
DNJ_2615.jpg

Guidningar

Under högsäsong kan du besöka ett brett utbud av olika guidningar med olika historiska teman. Runt herrgårdsområdet kan du även med hjälp av din mobil se och lyssna till filminspelade guidningar från maj-oktober. För privata och större sällskap är även visningar bokningsbara året runt. Kontakta oss för mer information. Obs! se och läs även våra öppettider.

Se & göra: Om
1080x1080 Gammelnådan (1)_edited.jpg

Spök och hemskheter på herrgården

Välkommen att uppleva Spök och Hemskheter på herrgården! Gammelnådans hemlighet är en spännande vandring i herrgårdens källarvalv med en gåta att lösa. Lämplig för barn från 6 år i vuxet sällskap. För bästa upplevelse kombineras den med En resa i tid och rum. Obs! se och läs även våra öppettider.

Se & göra: Om
Picknick i parken barnen leker_edited_edited.jpg

Dagsutflykt för hela familjen

Njut av herrgården på egen hand med en pickning i parken med spännande omgivningar. Lek på stallbacken eller gå en ljudvandring med hjälp av karta och lös gårdsspökets gåta. Obs! se och läs även våra öppettider.

Se & göra: Om
nature-2090739_1920.jpg
bicycle-1872682_1920.jpg

Upptäck naturen

Runt om herrgården finns fina vandringsleder och kulturstigar. Strax norr om Österbybruk finns naturreservatet Florarna och strax söder om ligger Andersby ängsbackar. Dessutom finns Mountainbike bana, sjöar för paddling, fiske och bad.

Shopping

På området finns antikhandel, hantverksbutiker, second hand, återbrukat och lokalproducerade varor.

Gammeltammen.jpg

Äta gott

Gammel Tammen och Bistro Jernet serverar mycket gott. Dessutom hittar du en glassbar i Österbybruks centrum ett stenkast från herrgårdsområdet.

Se & göra: Projekt
70563302_2426080584313752_19830416338426

Upptäck mer av Vallonbruken!

Besök brukens gemensamma sida

Se & göra: Välkommen
bottom of page