25/8 Säsongens sista visning av ”smedjan går”

Vallonsmedjan – världens enda intakt bevarade

Vallonsmedjan från 1794 bidrog till Sveriges välfärd och var tillsammans med stångjärnet från Lövstabruk värd 300% mer än något annat stångjärn i världen. Detta tack vare Dannemora gruvas kalkrika och fosforfattiga järnmalm, vilket också tack vare att malmen också var manganförande ytterligare förhöjde kvalitén. Vallonernas teknik fullbordade värdet genom den speciella teknik de introducerade i Sverige.

Följ med på en visning och lär dig mer om din historia och den nya teknik som introducerades av vallonerna. 

 ”Smedjan går igen”  –  Se smedjan som den kördes under sina glansdagar  söndag 25/8

Upplev hammarens slag och värmen från härden medan vattenhjulet snurrar i bakgrunden. Hör smederna berätta om hur de arbetade under tretimmarspass och sov kvar på arbetet i labbyt. Turen börjar vid Kottboden/Vallonsmedjan.

En extra visning 25/8 kl. 15.00 på Österbydagen!  Förhandsköp biljetter här!